Llibre biogràfic de Lluís Carratalà

El dia 29 de desembre, fou presentat al Centre Català d’Artesania de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, el llibre LLUÍS CARRATALÀ. ESCULTOR NOUCENTISTA DE PESSEBRES, del qual és autor del text, Enric Benavent i Vallès, i de les fotografies, Jordi Montlló i Bolart. L’acte es va iniciar amb un parlament del President del col·lectiu El Bou i la Mula, Josep M. Font, editors del llibre, que va presentar els autors i col·laboradors de la publicació, i seguidament, la Professora d’Antropologia a la Universitat de Barcelona, Josefina Roma, va glossar el llibre, el pessebre i la trajectòria dels autors. Va tancar l’acte el Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, Lluís Puig.

Aquesta nova publicació de l’autor, alhora que enriqueix el coneixement pessebristic català, presenta l’obra i la figura del que fou notable escultor del nostre País, LLuís Carratalà i Vila, nat a Gràcia, Barcelona, el 1895, ciutat en la qual també va morir el 1991, als 95 anys d’edat. L’inici d’aquest treball exhaustiu sobre l’obra d’aquest artista noucentista, al qual cal atribuir també documentalització de l’estudiós mataroní, Albert Dresaire, és el projecte per optar a una beca de l’Inventari de Patrimoni Etnològic (IPEC) que promou la Generalitat de Catalunya, posant en ordre moltes de les informacions sobre Lluís Carratalà que, com es diu en la introducció del llibre, “circulaven pel món pessebrístic, la major part de font oral, a partir de les converses que els pessebristes van mantenir amb el mateix i amb la seva filla Montserrat”, la seva gran col·laboradora. També ha estat un objectiu principal del llibre la recopilació de fotografies de les peces més representatives de la seva vasta producció, tant de figures fetes amb motlle, com de peces originals fetes per a ocasions especials. A part del vessant pessebrista, que deixà forta empremta, Lluís Carratalà, fou també molt conegut en els ambients culturals de la seva ciutat, principalment per la seva faceta d’actor professional de teatre.

Un llibre molt recomanable en aquestes dates que, a través dels textos de les seves 110 pàgines, no solament es fa interessant als afeccionats al Pessebrisme, sinó també als estudiosos de l’Art i de les Arts Escèniques, i que ha de servir per conèixer molt millor la trajectòria vital d’aquest artista català, escultor i actor, molt ben documentada en el llibre amb nombrosos fotografies en negre i color.

Federeu-vos!
Utilitzem cookies per assegurar-nos brindar la millor experiència en el nostre lloc web. Si continues navegant, assumirem que estàs d`acord.    Més informació
Privacidad