Com a homenatge en l’any de la mort de la Montserrat Carratalà, una molt completa exposició de les millors obres d’aquests artistes es pot contemplar al Museu del Pessebre de Sant Vicenç de Montalt. Les peces que s’hi exposen provenen de col·leccions particulars, per tant, habitualment no estan a l’abast de tots.
Podem veure des de creacions úniques a palillo d’en Lluís Carratalà, entre les que destaquem un impressionant naixement i grup de pastors d’estil català, fins a les figures de sèrie que bastia la seva filla Montserrat.
Lluís Carratalà i Vila, nascut a Gràcia, Barcelona, el primer de desembre de 1895, en acabar l’escola tenia molt clar que volia ser escultor, anà a Llotja i més tard va entrar al taller de l’extraordinari escultor Josep Llimona, que fou el seu mestre.
Home polifacètic, va ser també un reconegut actor i va compaginar els treballs artístics amb els de cobrador d’arbitris, que li va proporcionar estabilitat econòmica. Va ser el primer escultor figuraire que va fer figuretes per a pessebre català, per això a instàncies de la Federació Catalana de Pessebristes, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi. En les seves figures s’hi troba la candidesa i la innocència d’aquell noiet que feia figuretes de fang al carrer.
Quan la Montserrat tenia 14 anys se n’adonà que el seu pare tenia dificultat per pintar els ulls de les figuretes, ella no s’hi pensà gaire i quan el seu pare va sortir de casa va pintar els ulls a una figureta; en tornar el seu pare va quedar sorprès : la Montserrat li havia centrat la mirada a la perfecció.
Des d’aquell dia la Montserrat va pintar els ulls de les figuretes que feia el seu pare, després pintà la resta i més tard començà a fer figures petites fins a fer-ne de totes mides; tant per a pessebre hebreu com per a pessebre català. Les figures dels Carratalà han traspassat les fronteres i la Federació Internacional els concedí a tots dos, a en Lluís a títol pòstum, el Premi per a la Difusió del Pessebre.
L’exposició estarà oberta fins el 7 de febrer del 2010. Podeu consultar els horaris en aquesta mateixa web.